Magamraismerő

Írja: Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Másmilyen könyvajánló


Amikor egy gyereknevelésről szóló könyv kész megoldásokat, bevált módszereket (ugyan kinél és kinek bevált?), tippeket, ötleteket kínál a kezdő és a kevésbé kezdő szülők számára, egy kicsit mindig nyílik a bicska a zsebemben.

Tegyük ezt vagy azt, anélkül, hogy tudnánk, mit miért teszünk. És főként anélkül, hogy tisztában lennénk a lehetséges következményekkel.

Ha kicsivel több tudásunk lenne a gyerekünk lelki és testi (ez egy másik hosszú történet), konkrétabban mentális, érzelmi, érzékszervi, mozgás, szexuális stb. fejlődéséről, talán kevésbé lenne szükségünk arra, hogy ígéretesnek és legfőképpen kiszámíthatónak tűnő, instant megoldásokhoz nyúljunk.

Ez a könyv nem a felszínt kapargatja, hanem a dolgok, a történések, a jelenségek mélyére ás. És hogy kinek szól?

„…elsősorban azoknak az átlagos, normális szülőknek, akik igénylik, hogy jobban megértsék, amit spontán olyan jól csinálnak: viszonyulásukat az újszülött babához, az anya és a fejlődő csecsemő között kialakuló sajátos kapcsolatot, majd a csöppség elindulásának óvó felügyeletét ebből a védett helyzetből.”

És még azt is elárulom, hogy 1964-ben íródott. Több, mint fél évszázada.

Minden megváltozhat, kicserélődhet, felfordulhat a világ, a magzatokat, az újszülötteket és a csecsemőket ez a legkevésbé sem érdekli.

Mintha valamiféle ősi közegből érkeznének közénk, egy ősi, egyetemes tudással, amelyen nem fog sem idő, sem változás, sem civilizáció, sem „high tech”-kor.

Egy valami viszont igen: mi magunk, a szüleik.

Ajánlott olvasmány.

https://www.libri.hu/…/donald_woods_winnicott.kisgyermek-cs…

Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna