Magamraismerő

Írja: Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

A gyerekünk neve „ma”


Ma a változatosság kedvéért egy kora(gyermekkor)i intervenciós konferencián voltam, ahol többek között arról az életbevágó fontosságú tényről is beszéltünk, hogy a három év alatti gyerekek nem(sem) várhatnak sokáig.

Nem várhatnak arra, hogy talán majd valamikor felfedezésre kerülnek fejlődésük bármely területén észlelt problémáik és elmaradásaik, vagy felismerésre kerülnek a szülő-gyerek kapcsolatban feszülő szorongások, nehézségek, zavarok, viselkedésbeli és önszabályozási problémáik.

Az óra ketyeg. A mi felelősségünk is az, hogy ezek a gyerekek és családjaik mihamarabb megkapják a számukra optimális segítséget, terápiát, fejlesztést, pszichés megsegítést. Ki-ki a maga igényei szerint.

A tennivaló millió, és csapatmunka nélkül nem megy. Mindegy, hogy gyógypedagógusok, védőnők, gyermekorvosok, szülő-csecsemő/kisgyermek konzulensek, pszichológusok, logopédusok vagy éppen konduktorok vagyunk.

És a szülőkre is nagy szerep hárul, hogy értő szemmel és szívvel figyeljék a gyereküket. A felsejlő gyanút pedig, hogy esetleg valami probléma lehet, ne hallgattassák el, hanem kérjenek mihamarabb megfelelő szakmai segítséget.

Ne akkor kapkodjanak, amikor a gyerek óvodába vagy iskolába készülne és kiderül, hogy gond van. Addigra a fejlesztés, a korrekció lehetőségei már jelentősen beszűkülhetnek.

Az idő visszavonhatatlanul, visszahozhatatlanul, visszafordíthatatlanul rohan. És olyan könnyű kicsúszni belőle, elkésni, lemaradni. Ezen a késésen a gyerekünk jövője múlhat.

Útravalóul ezt a virtuális Mikulás-csomagot küldöm nektek. Egy gondolatot Gabriela Mistral tollából, Czeizel Barbara tolmácsolásában.

Szívem szerint azt mondanám, hogy tegyük ki egy jól látható helyre, vagy még inkább lelki szemeink elé. És ne is vegyük le onnan…

„Körülöttünk sok minden várhat, a gyerek nem.
Most van itt az idő.
Most alakulnak a csontjai,
Most készül a vére,
Most fejlődnek ki az érzékszervei.
Neki nem mondhatjuk: majd „holnap”.
Az ő neve: „ma”.”

www.babamamaharmonia.hu
www.magamraismero.hu
www.babaharmonia.hu

Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna