Magamraismerő

Írja: Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

A legkönnyebb dolog a világon


A változatosság kedvéért ma is továbbképzésen voltam. Most egy családterápiás szakembereknek szólón.

Arról volt szó, sok-sok történettel fűszerezve, hogy milyen nehéz dolgunk lehet nekünk a világban, ha a szüleink valamilyen általuk cipelt tehertől sújtva nem engedték meg nekünk, hogy úgy legyünk gyerekek, ahogyan mi szerettünk volna. Ehelyett idejekorán felnőtt szerepbe húztak fel minket, ennek minden felelősségével.

Például amikor a gyakran távol lévő, külföldön dolgozó apa helyett a nagyfiú kellett, hogy átvegye az ő szerepét a családban és lett „kicsi férje” az édesanyjának. Vagy amikor a sokat betegeskedő vagy éppen depressziós anya mellé fel kellett nőnie a kislányának, hogy segítője, támasza, sőt megmentője legyen. Vagy amikor a nagyobb testvér rendszeresen arra kényszerült, hogy neki kellett kisebb testvéreiről gondoskodnia, ellátnia őket. Vagy éppen az anya legjobb barátnőjeként kezelte a kislányát, és ennek megfelelően olyan dolgokat osztott meg vele, amikhez ő még nagyon kicsi volt és nem lett volna szabad tudnia róluk.

És még számtalan, szinte hétköznapi gyakoriságú, ehhez hasonló helyzet adódhat és sajnos adódik is.

Mindez nagy-nagy teher lehet egy ily módon felnövő gyerek számára, amit aztán persze tovább hurcol a saját szülői szerepébe is.

Nincs mese: ha szülőként nem érezzük magunkat jól, utána kell menjünk a dolgainknak. Munkánk, feladatunk van ezzel és saját magunkkal.

Már azzal sokat segíthetünk magunkon és ezzel a gyerekünkön is, ha felismerjük ezeket a ránk húzott, ránk erőltetett szerepeket.

És ha sikerül levetkőzni őket, megtapasztalhatjuk, hogy magunkkal jóban lenni és a gyerekeinket nevelni a legkönnyebb dolog lehet a világon.

 

Ha úgy érzed, anyai szerepedben bizonytalan vagy, nehézségeid vannak a hétköznapok levezénylésével, úgy érzed, elfáradtál, támogatást keresel, segítséget kérsz, vagy csak meghallgatásra vágysz, lehetőséged van személyes találkozóra, konzultációra velem Budapesten, Székesfehérváron és Móron.

A 30-4795795-ös telefonszámon kérhetsz tőlem előre időpontot.

Ha csecsemődnél vagy kisgyermekednél alvási, táplálási, viselkedésbeli problémákat észlelsz (sírósság, nyugtalanság, erős dacosság, „hiszti”, testvérféltékenység, agresszivitás, szorongás, félelem az elválástól), nem hízik, hasfájós, és próbálkozásaid a probléma megoldására eddig nem jártak sikerrel, a konzultáció szintén segítségedre lehet. Ugyanezen a telefonszámon foglalhatsz időpontot Budapestre, Székesfehérvárra vagy Mórra.

További részletek: http://www.babamamaharmonia.hu

Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna