Magamraismerő

Írja: Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Amikor túl sokat várunk a gyerekünktől…


Bizonyos kutatás szerint a szülők több, mint fele úgy gondolja, hogy a gyerekek három éves koruk előtt képesek már arra, hogy önmaguktól ellenálljanak a számukra tiltott dolgoknak vagy cselekvéseknek.

Sőt, a szülők több, mint harmadának az a véleménye, hogy már a két év alatti gyerekek is képesek arra, hogy maguk kontrollálják a viselkedésüket az ilyen helyzetekben.

Nos, a vizsgálatok szerint a kisgyermekek nagyjából három és fél-négy éves korában mutatkoznak ilyen viselkedésminták és stratégiák, és még több évre van szükségük ahhoz, hogy ezeket következetesen használják.

A megkérdezett szülők közel negyede úgy gondolja, hogy a kicsik már egy éves koruk előtt képesek arra, hogy kontrollálják érzéseiket, indulataikat. Például oly módon, hogy a frusztációra nem ‘hisztivel’ reagálnak.

A szülők majdnem fele hiszi azt, hogy erre két éves koruk körül lesznek képesek a gyerekek.

A kutatások szerint a kicsiknél az önkontroll ilyen módja valójában három és fél-négy éves korban indul fejlődésnek.

Mindezek ismerete fontos lehet ahhoz, hogy a szülők megértsék kisgyerekük viselkedését, és számára a lehető legjobb módon legyenek jelen, segítve őt bizonyos érzelmi állapotainak, indulatainak szabályozásában

(Fotó: Pixabay)

 

Ha magadra, magatokra ismersz, ha hasonló nehézségekkel küzdötök, gyermekorvosként, szülő-csecsemő/kisgyermek konzulensként, pár- és családterapeuta-jelöltként a segítségetekre lehetek. Személyes konzultációra a 30--es telefonszámon tudsz időpontot egyeztetni velem Budapestre vagy Székesfehérvárra.

Ha úgy érzed, szülői szerepedben bizonytalan vagy, nehézségeid vannak a hétköznapok levezénylésével, úgy érzed, elfáradtál, támogatást keresel, segítséget kérsz, vagy csak meghallgatásra vágysz, lehetőséged van személyes találkozóra, konzultációra velem Budapesten és Székesfehérváron. Párkapcsolati problémák, a családi élet nehézségei, a harmónia felbomlása esetén is keressetek bátran!

Ha csecsemőtöknél, kicsi vagy nagyobb gyermeketeknél alvási, táplálási, viselkedésbeli problémákat észleltek (sírósság, nyugtalanság, erős dacosság, „hiszti”, testvérféltékenység, agresszivitás, szorongás, félelem az elválástól), nem hízik, hasfájós, és próbálkozásaitok a problémák megoldására eddig nem jártak sikerrel, a konzultáció és terápia szintén segítségetekre lehet. Erre is a 30--es telefonszámon foglalhattok időpontot Budapestre vagy Székesfehérvárra.

További részletek: http://www.babamamaharmonia.hu

 

Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna