Magamraismerő

Írja: Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Beszélgetés és agyfejlődés


Tudtad, hogy a gyakori, kölcsönös beszélgetések kisgyermekeddel sokkal nagyobb hatást gyakorolnak az ő nyelvi fejlődésére, mintha csak te beszélnél hozzá sokat?

Sőt, nagyon úgy tűnik, hogy a felnőtt és a gyerek közötti beszélgetések ennél sokkal többet tesznek: megváltoztatják a gyermek agyát is. Ez azt jelenti, hogy a szülők jelentős hatással vannak a kicsik nyelvi és egyben agyfejlődésére is pusztán azzal, hogy egyszerűen sokat beszélgetnek velük.

Azoknál a gyerekeknél, akikkel a szüleik sokat beszélgetnek, az agynak a beszéd képzésében és a nyelv feldolgozásában részt vevő része sokkal aktívabb ahhoz képest, mint amikor csak beszédet, történeteket hallgatnak. Ez a fokozott agyi működés előre jelezheti a gyermek későbbi nyelvtanulási eredményeit is. 

Az otthoni családi beszélgetések szoros kapcsolatban vannak tehát a gyerekek fejlődésével. A szülőkkel való beszélgetés az agyfejlődésre mindenképpen pozitív hatású. Minél több társalgási helyzet zajlik le a családban, a gyermek szókincse, nyelvtani képességei és szóbeli érvelése is annál jobb lehet.

Az interaktív beszélgetés nagyobb lehetőséget biztosít a gyerekeknek kommunikációs készségeik gyakorlására, azt is beleértve, hogy jobban megértsék azt, amit a másik ember mond és arra megfelelően is reagáljanak.

Szülőként érdemes tehát arra törekedni, hogy minél több beszélgetésbe vonjuk be kisgyermekünket. Ezt nem lehet elég korán kezdeni. És fontos, hogy türelemmel hallgassuk is meg őt.

(Fotó: Pixabay)

Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna