Magamraismerő

Írja: Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Eszik, nem eszik?


Tudtad, hogy a hozzátáplálás során egy új íz/étel bevezetéséhez akár nyolc-tizenötszöri próbálkozásra, kínálásra is szükség lehet, mire a baba vagy a kisgyermek elfogadja azt?

Lehet, hogy heteken, sőt hónapokon át köszöni szépen, de nem kér például a brokkoliból vagy a paradicsomból, aztán egyszer csak megkóstolja, és szívesen el is fogyasztja a ételt.

Fontos tudni, hogy ez a hosszú időtartam önmagában nem jelent problémát, vannak kicsik, akik lassabban barátkoznak meg az újdonságokkal. Több időre van szükségük az új étel iránti bizalom kiépítéséhez.

Amit szülőként még fontosabb tudnunk és be is tartanunk: a mi dolgunk „mindössze” az, hogy időről-időre kellemes körülmények között megkínáljuk őt, lehetővé téve, hogy hozzáférjen az új ételhez és ismerkedjen vele. Együnk vele mi is, járjunk elöl hiteles, jó példával! Tálaljuk az ételt pozitív kommentár kíséretében, de ne forszírozzuk, ne erőltessük!

Azt viszont, hogy a gyerekünk eszik-e egyáltalán az ételből, és ha igen, akkor mennyit, teljes mértékben bízzuk rá. Tartsuk tiszteletben a döntését, úgy, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga.

 

Evési/etetési és gyarapodási problémák esetén szülő-csecsemő/kisgyermek konzulensként és családterapeuta-jelöltként a segítségetekre lehetek.
Bejelentkezni a 30--es telefonszámon tudtok.

Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna