Magamraismerő

Írja: Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Hozzátáplálás és tévhitek


Nem csak az első hat hónapnyi szoptatással kapcsolatban kering számtalan tévhit, hanem legalább ennyi a második félévi és az azt követő szoptatással kapcsolatosan is. És nem csak a köztudatban, hanem bizony szakemberek között is.

Az első félévben a kizárólagos szoptatás fontossága talán már eléggé közismert, de kevésbé tudott az, hogy a második félév nem arról kellene, hogy szóljon, hogy mielőbb kiváltsunk a hozzátáplált ételekkel egy, két vagy több szoptatást.

Nem véletlenül nevezzük ezt az időszakot hozzá- vagy mellétáplálásnak. Itt arról van szó, hogy a megmaradó szopások mellé kínáljuk a babának az új ételeket. És a magas tápértékű, kiegészítő táplálékok bevezetése mellett lehetőség szerint folytatódjon a gyermek szoptatása két éves korig vagy akár tovább is. 

A kutatások azt mutatják, hogy sok más előnye mellett az anyatej egyfajta védelmet is jelent a baba számára a bevezetett ételekkel összefüggő allergiás megbetegedésekkel szemben.

Tehát ne az legyen a cél, hogy mihamarabb kiváltsuk a szoptatásokat az új ételekkel, és elhagyjuk az anyatejet, hanem az, hogy minél tovább párhuzamosan fogyassza mindkettőt a baba.

Ezek kapcsán gyakran felmerülő kérdés az anyákban az, hogy vajon elég értékes, hasznos-e az anyatejük a második félévben vagy azután.

Nem ritka példa, hogy szakemberek bizonytalanítják el őket olyan tévhitekkel, megjegyzésekkel, hogy például a második félévben, pláne azután már nincs tápértéke az anyatejnek. Ellenben elveszi a baba étvágyát vagy érdeklődését az új ízek iránt. Kórosan kötődni, tapadni fog az anyához. Nem tanul meg kanállal enni és pohárból inni. Némi túlzással az anyatej kerülendő, felesleges, értéktelen táplálékká válik.

De arra is van példa, hogy mindenképpen más folyadék forszírozására bíztatják az anyát, mondván, hogy a gyerek egy éves kora után az anyatej már nem számít folyadéknak. Inkább kapjon vizet (gyümölcslevet, teát stb.), főleg ha lázas, beteg.

Akinek volt már lázas beteg totyogója, az pontosan tudja, mit jelenthet ilyenkor az anyatej. Amikor semmilyen más táplálékot nem fogad el a kicsi, csak az anyatejet, azt viszont jó sűrűn. Ez segít átvészelni a nehéz napokat és megóvja őt a kiszáradástól, és annak következményeitől. És akkor az immunológiai védelemről, a gyermek pillanatnyi igényeit követő kínálatról még nem is beszéltünk.

Fontos arról is beszélni, hogy a második félévben viszont ne féljünk az új ételek bevezetésétől. IIyenkor van nyitva az az immunológiai ablak, amikor anyatej-védelemben kis mennyiségekben, gondos fokozatossággal, nagy biztonsággal megismertethető a baba (és immunrendszere) az új táplálékokkal. 

(Fotó: Pixabay)

 

Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna