Magamraismerő

Írja: Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Kulcs a zárban


Csecsemő- vagy kisgyermekkorú gyerekünk érzelmi, magatartásbeli problémái, táplálási, gyarapodási vagy alvási nehézségei, esetleg zavarai nem egy-egy nagy szülői kiborulás, egy hangos veszekedés vagy önmagában egy stresszes élethelyzet eredményeként jelentkezhetnek.

Sokkal inkább az ismétlődő, újra meg újra visszatérő mindennapi apró kríziseinkből, gyerekünk szükségleteinek és érzelmeinek rendszeres félreértelmezéséből fakadhatnak. Ezek azok az apró, sokszor jelentéktelennek tűnő kisiklások, amelyek menetrend szerint megérkeznek, és végül jól felismerhető mintázattá alakulnak.

Sokszor mi magunk is érzékeljük őket, mégis e forgatókönyv szerint kapcsolódunk a gyerekhez. Észrevesszük, hogy ez így nem oké, hogy nem vagyunk ‘okék’ így együtt, mégsem csináljuk másképp, mégsem változtatunk, mégsem közeledünk hozzá másként.

Pedig a megoldás kulcsa valahol itt van. De addig, amíg a bele nem illő kulcsot feszegetjük a zárban, félő, hogy egyszer csak beletörjük. A feszegetés helyett inkább keresgéljünk képzeletbeli kulcscsomónkon tovább. Egészen addig, amíg a zárba tökéletesen illeszkedő kulcsot meg nem találjuk.

Azt, amelyik olajozottan, akadozás nélkül fordul el a zárban, és könnyedén kinyitja azt.

 

Bejelentkezni szülő-csecsemő/kisgyermek konzultációra és kisbabás/kisgyermekes családterápiára vagy párterápiára a 30–es telefonszámon tudtok.

(Fotó: Pixabay)

Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna