Magamraismerő

Írja: Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Legjobb lehetőség az újrakezdésre


Van az úgy, hogy az ember azt gondolja, már kifelé kapaszkodik a gödörből, és aztán kiderül, hogy még mindig lefelé ás. Amikor gyanítja, hogy az utca, amelybe bekanyarodott, az egy zsákutca. De azért elmegy a falig.

Hétköznapi nyelvre lefordítva: mindannyiunk életében eljöhet az a pont, amikor azt mondjuk, hogy innen már nincs lejjebb/tovább. És amikor ez a pont éppen karácsony táján jön el… Na, az dupla nagyot üt.

Karácsony előtt munka nélkül maradni, nemet mondva, idejekorán csalódottan ráébredve, hogy amiben hittünk, amire régóta vártunk, ami mellett elköteleződni készültünk, az nem a miénk…enyhén szólva nem segít, hogy kifelé teperjünk a gödörből.

Otthon a nagyok végeláthatatlan szócsatái, morgolódásai, meccsei, a kicsi nyűglődős betegsége és betegséges nyűglődése pedig csak tovább emésztik az energiát. De azt muszáj pótolni, mert nem csak a túléléshez kell, hanem az egyre mélyebb gödörből való kimászáshoz is. Momentán nem nagyon maradt más energiatermelő, mint a futás. Nagycsaládban pedig mindig talál maga mellé az ember futótársat, még ha az négylábú és hiperaktív is.

Nem véletlen, hogy bár a sikerek nagy ívben kerültek az elmúlt hónapokban, a futással megtett kilométerek száma ezzel fordított arányosságot mutatott. 2420 kilométernél áll az ez évi számláló, amely ugyan meg sem közelíti a tavalyit, legalább átlagosnak mondható.

Egy biztos: minden kudarc, legyen bármennyire fájdalmas is, utat mutat. Jelez, figyelmeztet, tanít valamit a számunkra. Azt jelzi, hogy ez az irány nem a miénk, induljunk el másfelé. A siker pedig akkor lehet a miénk, ha a kezünkbe vesszük az irányítást és ezzel együtt a felelősséget is.

És hogy ezt pont az év végén, a karácsonyi időszakban, amikor megállni, pihenni, számot vetni kellene?

A legjobb lehetőség az újrakezdésre, a legjobb lehetőség a folytatásra.

Folyt. köv. Már csak 80 kilométer kell a 2500- hoz.

 

Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna