Magamraismerő

Írja: Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Mese és fejlődés


Tudtad, hogy a kutatások szerint a közös meseolvasás pozitív hatásai már hat hónap múlva észlelhetők egy kisgyermeknél? A megkérdezett szülők közül sokan úgy gondolják, hogy erre éveket kell várni, de úgy tűnik, a meseolvasás előnyeit már jóval korábban is élvezheti a kicsi.

Mit tehetsz szülőként, hogy ez így legyen?

-Kezd minél korábban a meseolvasást a babának és tedd rutinná! Ez akár már néhány hetes kortól elkezdhető.

Alkalmas lehet erre az elalvás előtti idő mellett az utazás, a várakozás egy hivatalban vagy orvosi rendelőben, vagy bármilyen olyan „üresjárat”, amikor a gyermek láthatóan nem foglalja el magát, esetleg unatkozik.

-Az olvasás ne legyen kényszer se a gyereked számára, se neked!

Akkor olvass, ha valóban kedved van hozzá, hiszen a gyerek megérezheti, ha valamit nem teszel szívesen. Vagy ha éppen nincs kedved, ezt is nyugodtan megbeszélheted vele. Ha láthatóan a gyereknek nincs kedve hozzá, akkor ne erőltesd! Figyeld a jelzéseit!

-Egy rövid meseolvasás is meseolvasás!

Minél kisebb egy gyerek, várhatóan annál rövidebb ideig lesz képes hallgatni a mesét vagy türelmesen megülni egy helyben (bár ezzel kapcsolatban okozhatnak meglepetéseket ?). Ahogy egyre jobban érdeklődik, úgy növelheted a meseolvasás idejét.

-Fogadd el, ha hosszú időn keresztül csak ugyanazt a mesét szeretné hallgatni, és tedd lehetővé ezt a számára!

-Engedd, hogy ő is aktív részese lehessen az élménynek: foghassa és lapozhassa ő a könyvet, ha szeretné. Ha meseolvasás közben esetleg mocorog, ugrabugrál, esetleg lemásolja egy szereplő viselkedését, ez teljesen rendben lévő dolog.

Érdemes strapabíró köteteket keresni, illetve otthoni praktikákkal (laminálás, lefűzés) is készíthetsz saját mesekönyvet izgalmas fotókból, magazinokból kivágott képekből, vagy a gyerek és a családtagok fotóiból.

-Bátran rugaszkodj el a könyvektől és találj ki te mesét! A kicsik ezt imádják, különösen ha ők maguk is szereplői a történetnek.

Az is egy jó lehetőség, ha csak a képeket figyelitek, és ezek alapján találod ki a történetet. Sőt, egy nagyobb gyerek már örömmel beszáll a történet szövésébe. Tedd lehetővé a számára, és bíztasd, hogy kapcsolódjon be ő is!

-Tedd izgalmassá, változatossá a mesét! Használj többféle karaktert, sokféle hanggal! Vigyél bele érzelmeket és indulatokat! Lehet drámai, lehet megható, vagy éppen fellelkesítő. A gyerekek imádják a vicces sztorikat, és ezek segítségével humorérzékük is fejlődik.

Fontos, hogy olyan történetet olvass vagy mondj a számára, amelyet megért, és könnyedén követni tud. Nagyon szeretik a kicsik a saját életükből ismerős történeteket, de a szüleik gyerekkorából származókat legalább ennyire.

Bíztasd a nagyszülőket, hogy meséljenek neki a te gyerekkorodról! Biztosan nagy sikere lesz ezeknek a történeteknek.

És nem mellékesen a gyerek így megkap és megjegyez egy csomó olyan sztorit, amelyről te eddig nem is tudtál, vagy már réges-régen elfelejtettél.

Viszi tovább a családi örökséget.

(Fotó: Pixabay)

Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna