Magamraismerő

Írja: Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Ők a Mesterek


Kis tüsténkedő házvezetőnőnk imád minden tevékenységet, ami házimunka. Mondjuk, nem tudom, honnan vette ezt a mintát, mert én egyáltalán nem vagyok ilyen lelkes. Sőt.

Bepakolja, beindítja, majd kipakolja a mosógépet, kiteregeti a kisebb ruhadarabokat. Hajtogatja és szekrénybe rakja a ruhákat. Segít bevásárolni, majd kipakolni otthon (százfelé), amit vettünk. Beágyaz, törölget, porszívóz, feltöröl. Kipakolja a mosogatógépből a kisebb dolgokat. Megterít. Szelektíven dobja ki a szemetet. Seper, gereblyéz, locsol. Cipekedik, pakol, rendet rak. És mindezt hihetetlen motivációval, örömmel, lelkesen, nagy igyekezettel, mégis belemerülve, átélve azt, amit éppen csinál.

Csodálom a lelkesedését, és ha már így alakult, akkor kicsit visszaélek a helyzettel. Nem, nem arra gondolok, hogy a kisgyerekmunkára alapozom a háztartást, hanem arra, hogy erőt veszek magamon, és ébren tartom és kihasználom ezt a szenzitív időszakot, még mielőtt elillan.

Tehát erőt veszek magamon, és nem rázom le őt, nem veszem ki a kezéből, nem találok ki a számára valami más tevékenységet, pedig olykor sokkal egyszerűbb lenne, és harmadannyi idő alatt végezhetnék a nemszeretem tennivalókkal.

Ehelyett fordítok egyet a nézőpontomon, és átfogalmazom a célt. Vagyis: nem az a cél, hogy mielőbb letudjam a feladatokat, hanem az, hogy megosszunk egymással egy élményt és alkossunk együtt valamit. Mindezt pedig úgy, hogy eközben szabad teret, elegendő időt és lehetőséget adok neki. És bíztatom, motiválom, elismerem.

Aki dolgozott, alkotott már együtt olyan emberrel, akinek nem elsősorban a feladat teljesítése a cél, hanem sokkal inkább az oda vezető út, a flow, a tevékenységben való elmerülés, vagy ha ő maga élt már át ilyet, az tudja, hogy nincs sok ennél fantasztikusabb élmény. És azt is, hogy a rohanó világban ez milyen ritkán adatik meg.

A rohanó világban lehet, de egy kisgyerekes otthonban nem. Visszakaphatjuk a gyerekünktől azt, amit valahol felnövekedésünk során, útközben elveszítettünk. Az átélés, a beleélés, a tevékenység közbeni átlényegülés élményét és képességét.

Naívan azt gondolhatjuk, hogy ők tanulnak tőlünk. Pedig ebben ők a Mesterek.

www.babamamaharmonia.hu
www.magamraismero.hu

Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna