Magamraismerő

Írja: Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Úgyis kinövi?


Sokszor tapasztalom, hogy a szülők azt gondolják, hogy bár sokat sír a baba, a nagyobbacska éjszaka milliószor ébred és órákon át fent van, vagy problémás az evés, a gyarapodás, esetleg láthatóan és érezhetően nehezen szabályozhatóak az egyes viselkedéses állapotai, és ez ráadásul probléma is a család életében, mégsem kérnek szakmai segítséget. Vagy ha kérnek is, idejekorán hátraarccal visszafordulnak.

Mondván, úgyis kinövi. Majd az idő megoldja. Másnál is probléma volt és ott is elmúlt. Most rossz, de túl leszünk majd rajta.

Igen, az esetek egy részében így is van.

De azt nem tudatjuk előre, hogy egy korai szabályozási, viselkedésbeli probléma és zavar vagy mozgásbeli eltérés megszűnik, elmúlik-e? Vagy ha látszólag meg is szűnik, nem lesz-e esetleg belőle a későbbiekben másfajta tünet, zavar, probléma. Mert gyakran ez is előfordulhat.

Nagyon nem mindegy, hogy mi áll mindezeknek a hátterében. Ahogy az sem mindegy, hogy mikor fogunk hozzá ahhoz, hogy megkeressük egy zavar, egy eltérés okát, gyökerét, és mennyi időt vesztegetünk el ezalatt.

A koragyermekkori viselkedésszabályozási problémákra is igaz ez. Minél előbb kap segítséget a baba és a mama, a család, várhatóan annál hamarabb tér vissza a normális kerékvágásba az életük.

Hiszen minden egyes probléma, zavar rányomja a bélyegét az anya-gyerek kapcsolatra, kötődésük minőségére, minden együtt töltött pillanatukra.

És ezekben a helyzetekben sokszor az idő sajnos nem megoldja a problémákat, hanem éppen ellenük dolgozik. Az elvesztegetett idő a legkisebbeknél duplán (vagy még többszörösen) számít.

Ne féljetek segítséget kérni! A koragyermekkori problémákkal foglalkozó szakemberek-így mi, szülő-csecsemő/kisgyermek konzulensek is-mellettetek vannak, a kezeteket fogják.

Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna