Magamraismerő

Írja: Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Villámlátogatás a nagyszülőknél


A terv az volt, hogy hosszú évek után először alszom újra a vidéki nagyiéknál, az eddigi egynapos látogatások helyett. Most aktuálisan egy négy és fél és egy háromnegyed évessel. Ez utóbbi még sosem töltött itt egyetlen éjszakát sem.

A tegnapi pörgős délutánon a két kislány együtt összesen egy órát aludt, és ezt most a kicsi vállalta magára. Ehhez képest este egy órán át gyűrtük az elalvást, és dögnehezen ment.

Amíg délután aludt, toltam tíz kilométernyi futást a kastélyparkban. Az esti elaltatás után pedig némi írásos munkát a laptopon. Szavam nem lehet, tudtam miből töltődni ?

Éjjel tizenötször ébredt. Azért tudom ilyen pontosan, mert volt időm megszámolni, mivel szemhunyásnyit sem aludtam (mondjuk ebben semmi szokatlan nincs, rendre előfordul). A nagy is besegített, orrmandulás karakteréből adódóan olykor felköhögte a kicsit.

A háromnegyed éves háromnegyed ötös ébresztőjénél őszintén azt hittem, hogy felverjük az egész házat. De kár volt izgulnom, mert már mindenki ébren volt.

Hat órakor már a tyúkhúsleves rotyogott a tűzhelyen. Hét órakor túl voltunk a kávézáson, két komplett reggelin, színezésen, legózáson, meseolvasáson, reggeli toiletten és átöltözésen, beágyazáson, rendrakáson, cserépkályhába befűtésen, nyürrögő kialvatlan kilenchónapos összcsaládi szórakoztatásán, szomszéd macskacsalád megetetésén.

Nyolc órakor a mínusz öt fokos szélben nyakunkba vettük a falut, annak két játszóterét és a határt, a két gyerek és én. Nyomtunk egy kisebb teljesítménytúrát a kisebbik elaltatása ürügyén. Ez legalább sikerrel járt: egy órát nézelődött, tíz percet aludt.

A meleg lakásba visszatérve elkövettem azt a hibát, hogy letelepedtem a cserépkályha mellé.
Percenként a gatyám szárának rángatása ébresztett, így aztán lebeszéltem magam az alvás iránti szükségletemről.

Messze van még a nap vége, biztosan várnak ránk hasonlóan tartalmas kalandok (többek között az esti másfél órányi autóvezetés). Annyi bizonyos, hogy ennyi minden csak azzal történhet meg, aki keveset alszik és korán kel.

És semmi más nem történt, csak tettünk egy villámlátogatást a nagyszülőknél.

Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna