Magamraismerő

Írja: Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Vissza a bölcsibe, vissza az oviba, vissza a munkába


Viszlát Balaton, viszlát nyaralás!
(Reméljük, a nyár még kitart egy kicsit. Mondjuk úgy másfél hónapig…)

Helló bölcsi és ovi!

Az iskolások még csak visszaszámolnak, bezzeg a bölcsisek és ovisok sokhelyütt már újra felvették a munkát… 

Van olyan kisgyerek, aki örül, hogy újra járhat, vidáman szalad a gondozó néni karjaiba egy ölelésre, és van, aki sír az öltözőben, és nehezen válik meg az anyukájától. Akár annakidején a beszoktatáskor.
És természetesen van olyan kisgyerek, aki valahol a két véglet között helyezkedik el.

Valamennyi reakció érthető és elfogadható. Gondoljunk csak bele, hogy egy kis szabadság, egy szusszanás után mi, felnőttek hogyan érezzük magunkat az első munkanap reggelén…

Ahányfélék vagyunk, annyiféleképpen. A mi munkahelyünket, a kollégáinkat, a főnökünket valószínűleg a legkevésbé sem érdekli a mi lelkiállapotunk. De felnőttként csak megbirkózunk valahogyan ezzel a helyzettel.

A gyerekünknek még nem biztos, hogy ilyen könnyen megy ez. Ezért legyünk figyelmesek, türelmesek, megértőek velük. Hagyjunk kicsit több időt magunknak és nekik is reggel, hogy ne kelljen sietni, kapkodni, hamar kitenni a gyereket és már szaladni is tovább. Szerencsés esetben a gondozó nénik, az óvónénik és a dadusok is éppen így gondolják.

Fogjuk fel úgy, mintha ez megint egy beszoktatásféle helyzet lenne. Hiszen valamennyire az is.
A befektetett idő, az odafigyelés, a türelem és az elfogadás mint már annyiszor, most is meghozza a gyümölcsét.

 

Ha magadra, magatokra ismersz, ha hasonló nehézségekkel küzdötök, gyermekorvosként, szülő-csecsemő/kisgyermek konzulensként és családterapeuta-jelöltként a segítségetekre lehetek. Személyes konzultációra a 30--es telefonszámon tudsz időpontot egyeztetni velem Budapestre vagy Székesfehérvárra.

Ha úgy érzed, szülői szerepedben bizonytalan vagy, nehézségeid vannak a hétköznapok levezénylésével, úgy érzed, elfáradtál, támogatást keresel, segítséget kérsz, vagy csak meghallgatásra vágysz, lehetőséged van személyes találkozóra, konzultációra velem Budapesten és Székesfehérváron. Párkapcsolati problémák, a családi élet nehézségei, a harmónia felbomlása esetén is keressetek bátran!

Ha csecsemőtöknél, kicsi vagy nagyobb gyermeketeknél alvási, táplálási, viselkedésbeli problémákat észleltek (sírósság, nyugtalanság, erős dacosság, „hiszti”, testvérféltékenység, agresszivitás, szorongás, félelem az elválástól), nem hízik, hasfájós, és próbálkozásaitok a problémák megoldására eddig nem jártak sikerrel, a konzultáció és terápia szintén segítségetekre lehet. Erre is a 30--es telefonszámon foglalhattok időpontot Budapestre vagy Székesfehérvárra.

További részletek: http://www.babamamaharmonia.hu

Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna