Magamraismerő

Írja: Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Édes vagy rémes kétéves?


Éppen ma két éves.

És egyáltalán nem rémes. Sokkal inkább édes.

Pedig nem egyszerű eset. Akaratát, szándékait kinyilvánító, véleményét, érdekeit kitartóan képviselő, igényeit kifejező, már most önérvényesítő és csodálatos módon magabiztos kisgyerek. Határtalan bizalommal, irigylésre méltó felfedező és ismerkedő kedvvel, kezdeményező készséggel, számára tökéletes biztonságot nyújtó kötődési viszonyokkal. És nem csak egyes kapcsolati szálakkal, hanem sokkal inkább egy kiterjedt kapcsolati hálózattal. Egy sűrűre szőtt, rugalmas, megtartó hálóval.

Akár egy trambuliné. Innen lehet nagyot rugaszkodni és magasra jutni.

Pedig egyáltalán nem könnyű természet. Mégsem bonyolult vele az élet. Annak ellenére, hogy olykor igazán rémisztően képes viselkedni. De nem ez a jellemző. Ő egy alapvetően elfogadott, megértett, sokszor partnerként kezelt, az általunk felállított, kiszámítható határokon belül békén hagyott kisgyerek.

És azért nem bonyolult vele az élet, mert mi, szülők nem bonyolítjuk túl a dolgokat. Kevés, egyszerű, könnyen betartható játékszabály van, amit következetesen igyekszünk is betartatni. Négy gyerek mellett miért is lennénk a saját magunk ellenségei azzal, hogy túlspílázzuk a dolgokat?

Szerintem a kisgyerekek alapvetően nem bonyolult és egyáltalán nem nehezen érthető személyiségek. Sok szempontból tőlünk, szülőktől függenek. És ha nem bonyolódunk bele kusza és betarthatatlan, olykor számunkra is nehezen emészthető szabályokba, elvárásokba, a kényszereinkbe, akkor nem fogunk a saját csapdánkba esni sem.

A gyerekeink tőlünk várják, hogy keretet adjunk az életüknek. És pontosan annyi felelősséggel ruházzuk fel őket, amellyel ők maguk pillanatnyilag már elbírnak. Mindezt pedig világos szabályokkal, ezeken belül viszont sok-sok szabadsággal. Laza könnyedséggel és még több (életmentő) humorérzékkel.

Az édes és a rémes kétéves minden kisgyerekben benne lakozik. Az, hogy melyik bújik belőle elő, nem rajta múlik.

Hanem sokkal inkább rajtunk.

 

Boldog születésnapot minden édes-rémes kétévesnek!

 

 

Ha úgy érzed, anyai szerepedben bizonytalan vagy, nehézségeid vannak a hétköznapok levezénylésével, úgy érzed, elfáradtál, támogatást keresel, segítséget kérsz, vagy csak meghallgatásra vágysz, lehetőséged van személyes találkozóra, konzultációra velem Budapesten, Székesfehérváron és Móron.

A 30-4795795-ös telefonszámon kérhetsz tőlem előre időpontot.

Ha csecsemődnél vagy kisgyermekednél alvási, táplálási, viselkedésbeli problémákat észlelsz (sírósság, nyugtalanság, erős dacosság, „hiszti”, testvérféltékenység, agresszivitás, szorongás, félelem az elválástól), nem hízik, hasfájós, és próbálkozásaid a probléma megoldására eddig nem jártak sikerrel, a konzultáció szintén segítségedre lehet. Ugyanezen a telefonszámon foglalhatsz időpontot Budapestre, Székesfehérvárra vagy Mórra.

További részletek: http://www.babamamaharmonia.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna