Magamraismerő

Írja: Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Okosan a telefonnal!


Egyre gyűlnek az arra vonatkozó bizonyítékok, hogy az okostelefonok bizonyos helyzetekben talán mégsem olyan okos dolgok. Kisgyerekes családok esetében például különösen nem.

És itt most az okostelefont rendszeresen a kisgyerek jelenlétében használó, és ezzel az együttléteket óhatatlanul is megszakító, széttagoló szülőkre és az erre reagáló kisgyerekekre gondolok.

Nem meglepő módon úgy látszik, hogy ha a szülő figyelme az okostelefonra fókuszál a gyerek jelenlétében, különösen ha ezzel egy interakciót, szülő-gyerek kapcsolódást szakít meg, ez könnyen kiválthatja a gyermek viselkedésének látványos, és általában nemkívánatos megváltozását.

Ezek az ily módon figyelmen kívül hagyott gyerekek nagyobb valószínűséggel mutatnak túlérzékenységet, heves reakciókat, hiperaktivitást vagy viselkednek nyafogva, hisztizve, „rendetlenkedve”.

Úgy is mondhatnánk: egy kis odafigyelésért bármire képesek. 

Bizony azt lehet mondani, hogy az ilyen helyzetekben a gyerekek a telefonokkal versenyeznek a szülők figyelméért. De szerencsére nem kell sokat tenniük a szülőknek ahhoz, hogy a gyerekük viselkedését megváltoztassák.

Csak annyit, hogy nem a gyerekük jelenlétében veszik kézbe és nézik meg a telefonjukat, és főleg nem egy zajló interakció, egy kapcsolódás közben.

Hanem ha halaszthatatlan dologról van szó, akkor mondjuk átmennek egy másik helyiségbe, és ott intézik el az elintézni valót. És félreteszik, sőt lenémítják/kikapcsolják, amikor együtt vannak a gyerekkel.

Vagyis: nézd meg a telefonodat a mosdóban, aztán tedd félre, és menj játszani/beszélgetni/hancúrozni/vacsorázni a gyerekeddel!

Menj együtt lenni vele!

(Fotó: Pixabay)

 

Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna