Magamraismerő

Írja: Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

A ‘keveset eszik’ és annak következményei


Azzal talán a legtöbb szülő tisztában van, hogy a tartósan fennálló táplálási problémák alultápláltsághoz, mégpedig a súlygyarapodás elmaradásához (mennyiségi éhezés) és/vagy vitamin- és nyomelemhiányhoz (minőségi éhezés) vezethetnek.

Azt viszont már talán kevesebben tudják, hogy sok más negatív következménnyel is járhat egy elhúzódó táplálkozási zavar.

Ilyenkor a zsírszövet csökkenése következtében megcsappanhatnak az energiaraktárak, ezért a szükséges energiát máshonnan fogja mozgósítani a szervezet. Például az izmokból. Ennek hatására pedig csökken az izomtömeg, ezzel együtt pedig az izomerő is.

Érhető, hogy egészséges, erős izomzat nélkül a mozgások kivitelezése, azok fejlődése is nehézségekbe ütközhet. Vagyis a mozgásfejlődés vontatottá válhat, elmaradhat az adott életkortól elvárhatótól, de legalábbis fáradékonyság, a mozgásos helyzetek iránti érdektelenség léphet fel. Érthető módon egy ilyen kisgyerek igyekszik takarékoskodni az energiáival.

Rosszabb lehet a sebgyógyulás, az immunrendszer gyengébb működése következtében megnövekedhet a fertőzések iránti fogékonyság, a gyógyulás ideje, illetve ezek kapcsán megnőhet a szövődmények valószínűsége is.

Tartósan, hónapokon át fennálló táplálási nehézségek esetén pedig hosszú távon alacsonyabb testmagassággal lehet számolni, és lelassulhat a pszichomotoros fejlődés is. Tanulási nehézségek mutatkozhatnak és alacsonyabb lehet az elért intelligencia szintje.

Ha nincs megfelelő szájon át történő táplálékbevitel, ha például egy két év alatti csecsemő vagy kisgyerek súlya egy hónapja nem gyarapszik vagy csökken, vagy egy két évnél idősebb gyermek súlya három hónapja áll vagy csökken, illetve ha súlya a percentilis grafikonon két vonalnyit esik, és ha a hossznövekedés sebessége nem éri el az évi átlagos növekedés harmadát, nincs mire várni.

Érdemes mielőbb szakember segítséget kérni.

A fentiek ismeretében ez talán nem kérdés.

 

Táplálási problémák esetén gyermekorvosi vizsgálatra és szülő-csecsemő/kisgyermek konzultációra a 30–es telefonszámon tudtok bejelentkezni hozzám.

(Fotó: Pixabay)

Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna