Magamraismerő

Írja: Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Válogat és egyfélét eszik?


Kisgyermekkorban (de a nagyobbaknál is) előfordulhat az, hogy a gyerekünk szinte egyik pillanatról a másikra válogatni kezd, elutasítja azokat az ételeket, amelyeket korábban pedig szeretett, vagy csak két-háromféle ételt választ ki és eszik meg. Lehet, hogy egy adott napon csak egyféle ételt eszik, miközben köszöni szépen, teljesen jól van.

Természetes, hogy ilyenkor sok szülő fantáziája gyorsan beindul: éhezni fog a gyerek, ha mennyiségileg nem is, de minőségileg mindenképp, esetleg hiánybetegsége lesz, lemarad a fejlődésben és a többi. És próbál nyomást gyakorolni a gyerekre, hogy egyen, előfordul, hogy elkezdi traktálni, vagy rendre azt az ételt készíti el és azzal kínálja, amit friss tapasztalatai szerint a gyerek talán megeszik. Vagy naponta többfélét főz, hátha lesz közte olyan, amiből a kicsi enni fog.

Szerencsére az esetek zömében semmiféle komoly ok vagy betegség nem áll az újonnan megjelenő válogatósság vagy egyhangú étkezések hátterében. És még az sem szükséges, hogy mélyre leássunk, és feltétlenül kézzelfogható magyarázatot keressünk ezekre az átmeneti jelenségekre.

Sok esetben ez éppen olyan határfeszegetés, a keretek tesztelése lehet a gyerekünk részéről, mint például az, hogy megpróbál átszaladni az úttesten és figyeli, hogyan reagálunk és mit teszünk ebben a helyzetben. Vagy ha nem így indult a dolog, könnyen ide futhat ki.

Ezek a jelenségek jó eséllyel akkor maradnak átmenetiek, ha rugalmas következetességgel, és kellő nyugalommal, higgadtsággal tudunk viszonyulni ezekhez a helyzetekhez. Ha a gyerekünk számára kiszámítható módon tudjuk tartani a kereteket, ha nem rendelünk mindent alá annak érdekében, hogy mindenáron jóllakassuk, megetessük őt. Ha nem szorongjuk és aggódjuk túl, ha nem parázunk emiatt.

Ami sokszor egyáltalán nem könnyű, még akkor sem, ha gyanítjuk, hogy semmiféle baja nem lesz a gyereknek attól, ha átmenetileg egyhangúan táplálkozik vagy kevesebbet eszik.

Jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy nekünk, szülőknek kulcsszerepünk van ezen helyzetek szabályozásában (is). Ha el tudjuk fogadni azt, hogy a gyerekünk adott esetben elutasít egy ételt (joga van hozzá), és ebből semmi baja nem származik, akkor talán nem akarjuk majd mindenáron elérni azt, hogy „mindegy, csak legyen valami a gyomrában”.

Ami azt jelenti, hogy továbbra is mi alakítjuk a menüt, de ha nem kér, vagy csak egyfélét belőle, akkor elfogadjuk a döntését. De nem fogunk emiatt három-négyfélét készíteni, csak az ő és persze a biztonság meg a mi lelki békénk kedvéért. Könnyen lehet, hogy minél többfélét főzünk, minél inkább traktáljuk, annál jobban fog válogatni vagy annál visszautasítóbb lesz.

Persze lehet napokon át csak tésztát főzni, pipifalatokat vagy krumplit sütni, mert azt talán majd megeszi. Vagy ha mégsem, akkor még valami mással kínálni. Ha mégis így döntünk, könnyen lehet, hogy ezekből a napokból hetek, sőt hónapok lesznek. Mindenesetre ne lepődjünk meg, ha így alakulnak a dolgok.

Jó hír azonban, hogy van kiút ezekből a helyzetekből. A megoldás kulcsa nálunk van. Ne máshol keressük.

 

Ha magadra, magatokra ismersz, ha hasonló nehézségekkel küzdötök, gyermekorvosként, szülő-csecsemő/kisgyermek konzulensként és családterapeuta-jelöltként a segítségetekre lehetek. Személyes konzultációra a 30--es telefonszámon tudsz időpontot egyeztetni velem Budapestre vagy Székesfehérvárra.

Ha úgy érzed, szülői szerepedben bizonytalan vagy, nehézségeid vannak a hétköznapok levezénylésével, úgy érzed, elfáradtál, támogatást keresel, segítséget kérsz, vagy csak meghallgatásra vágysz, lehetőséged van személyes találkozóra, konzultációra velem Budapesten és Székesfehérváron. Párkapcsolati problémák, a családi élet nehézségei, a harmónia felbomlása esetén is keressetek bátran!

Ha csecsemőtöknél, kicsi vagy nagyobb gyermeketeknél alvási, táplálási, viselkedésbeli problémákat észleltek (sírósság, nyugtalanság, erős dacosság, „hiszti”, testvérféltékenység, agresszivitás, szorongás, félelem az elválástól), nem hízik, hasfájós, és próbálkozásaitok a problémák megoldására eddig nem jártak sikerrel, a konzultáció és terápia szintén segítségetekre lehet. Erre is a 30--es telefonszámon foglalhattok időpontot Budapestre vagy Székesfehérvárra.

További részletek: http://www.babamamaharmonia.hu

 

Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna