Magamraismerő

Írja: Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

A gyereked számára te vagy az egyetlen megfelelő anya/apa


Gyakran előfordul a konzultációk során, hogy a szülők meglepve tapasztalják azt, hogy a gyerek láthatóan remekül érzi magát, szépen eljátszik, mosolyog, eszik, miközben ők róla beszélnek vagy a kapcsolatukról, esetleg a családot, a benne élőket érintő olykor nehéz, lelkileg megterhelő dolgokról is. Ez nem véletlen.

Hiszen amiről beszélünk, az kimondva könnyebbé válik. Ahogyan mondani szokták: megszelídül. Mert a konzultáció során átélt és kimondott szülői fájdalom, csalódás, bűntudat, félelmek, kérdések és kétségek nem hogy megterhelik, hanem sokkal inkább tehermentesítik a babát, a gyereket. És nem csak az anya vagy az apa rakhat le nehéz terhet, de a gyereke válláról is leveszi azt, amit eddig nem tudatosan, szinte észrevétlenül, de rárakott.

Amikor szakemberként a legkisebbek, a csecsemők és kisgyerekek lelki életéről, problémáiról gondolkodunk, ezeket nem magából a gyerekből fakadóként fogjuk fel, hanem mindig az anya-gyerek, a szülő-gyerek kapcsolat viszonylatában vizsgáljuk. Vagyis kliensünk elsősorban a kettejük közötti kapcsolat. Tágabb értelemben pedig a családban élők közötti kapcsolati háló.

Carl Gustav Jung, a neves pszichoanalitikus szerint az anya nem csak fizikai, de lelki előfeltétele is a gyerekének. Vélekedése szerint a gyermek saját énjének elkülönüléséig pszichéje az anya tudattalanjában lebeg. Mondhatjuk úgy is, hogy a csecsemő és a kisgyerek ily módon viselkedésével az anyja tudattalanját mutatja meg. Az anya és a csecsemő vagy kisgyerek egy közös lelki, vagy inkább pszichoszomatikus teret alkot. Donald Winnicott, híres gyermekorvos, pszichoanalitikus szerint olyan, hogy „csecsemő” önmagában nem létezik, nem is képzelhető el. Olyan van, hogy „anya-csecsemő” és a kettőjük közötti kölcsönösség. Ezért is együtt nézzük, vizsgáljuk, segítjük őket. Őket és a családot.

Minden szülőben léteznek fantáziák a gyerekükről, viselkedésének lehetséges okairól. Ezekre a fantáziákra, vélekedésekre a gyerek valamiféle viselkedési móddal, magatartással reagál. A csecsemő- és kisgyermekkorban mutatkozó pszichoszomatikus tünetek, viselkedésszabályozási problémák lehetnek például ilyenek. Regulációs zavaroknak nevezzük őket, és ide tartoznak-a teljesség igénye nélkül-elsősorban a szervi okkal nem magyarázható sírósság, az alvási, táplálási, gyarapodási zavarok, nagyobbaknál az extrém dacosság, a nagyfokú testvérféltékenység, az agresszió, a szobatisztaság és a közösségbe való beilleszkedés problémái, szülő-gyermek kapcsolati döccenők.

Ma már ún. kompetens csecsemőről gondolkodunk. Olyanról, aki keresi a kapcsolatot környezetével, azt aktívan alakítani képes, elsősorban az emberi ingereket részesíti előnyben, ezek közül is az anyjáét és az apjáét. Nem tiszta lappal indul, nincs olyan, hogy nem érzékel, nem lát, nem hall, nem érez fájdalmat. Mindent érez. Még azt is, amit mi észre sem veszünk túlingerelt vevőkészülékeinkkel. Sokkal több dologra képes és sokkal fogékonyabb annál, mint azt korábban sokáig hittük. Egy pelenkás zseni.

Amire pedig a legfogékonyabb, az az iránta mutatott nagyfokú, de mégis az ő testére és lelkére szabott érzékenységgel odaszentelődő szülői gondoskodás és bánásmód.

Olyan jó volna, ha minden anya tudatosítaná magában azt, hogy csecsemője számára ő az egyetlen megfelelő anya. Az apa pedig a megfelelő apa. A csecsemő érdeke és törekvése pedig az, hogy érző, érzékeny, elsősorban őiránta fogékony állapotba hozza az anyját és az apját.

Jó esetben ez sikerül, és egy érzékeny, az igényeire a helyzetek zömében optimálisan reagáló anyát és apát „kap” a kisbaba. A szülők pedig a világra nyitott, fogékony, igazi kis pelenkás zsenit.

——————————————————————————————————————–

Ha úgy érzed, szülőii szerepedben bizonytalan vagy, nehézségeid vannak a hétköznapok levezénylésével, úgy érzed, elfáradtál, támogatást keresel, segítséget kérsz, vagy csak meghallgatásra vágysz, lehetőséged van személyes találkozóra, konzultációra velem Budapesten. 

Ha megbillent vagy felborult a családi harmónia, ha egyre több a konfliktus a családtagok között vagy eltávolodtatok egymástól a pároddal, akkor is keress bizalommal, pár- és családterápia keretében is kaphattok segítséget.

A 30--es telefonszámon kérhetsz tőlem előre időpontot.

Ha csecsemődnél vagy kisgyermekednél alvási, táplálási, viselkedésbeli problémákat észlelsz (sírósság, nyugtalanság, erős dacosság, „hiszti”, testvérféltékenység, agresszivitás, szorongás, félelem az elválástól), nem hízik, hasfájós, és próbálkozásaid a probléma megoldására eddig nem jártak sikerrel, a konzultáció szintén segítségedre lehet. Ugyanezen a telefonszámon foglalhatsz időpontot Budapestre.

További részletek: http://www.babamamaharmonia.hu

Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna