Magamraismerő

Írja: Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Amikor az evés új értelmet nyer


Egy két-három éves kisgyerek számára az evés nem egyszerűen a táplálkozásról, az ízekről, illatokról, konzisztenciáról, a pocak megtöméséről vagy a gasztronómiai és közösségi élményről szólhat. Hanem kiváló lehetőség arra, hogy kreativitását, fantáziáját szabadjára engedje, én-hatékonyságát próbára tegye, és újra meg újra átélje. Lehet, hogy egyszerűen még máshogyan képzeli el az ételek elfogyasztását, mint ahogyan mi, a szülei várnánk tőle.

Például a közepén kezdi meg a kiflit. Lehet, hogy először lenyalja a kenyérről a vajat. Lehet, hogy (számunkra) szokatlan módon rágcsálja az almát. Szívesebben eszik kézzel, mint villával. Vagy éppen villát kér a szőlőszemek elfogyasztásához. Lehet, hogy először megeszi a köretet, utána jöhet a husi. Lehet, hogy a tányérjára tett hozzávalókból bizarr külsejű szendvicset készít, és úgy eszi meg. Tejet kér a savanyú uborka mellé és a lekvárba tunkolja az újhagymát. És lehet, hogy a poharas fagyit kanalazás helyett inkább úgy nyalja, mintha tölcsérben lenne. Még akkor is, ha a fagyi a pohár legmélyén figyel (ez utóbbit illusztrálja az alábbi fotó).

És még számtalan, számunkra furcsának vagy szoktalannak tűnő evési helyzetet és példát láthatunk. Még az is lehet, hogy nem értünk vele egyet. De ne felejtsük el, hogy ez az időszak (is) a felfedezésről, a próbálkozásokról, új készségek kifejlesztéséről, az én-hatékonyság megerősítéséről szól. Mindezekhez pedig elengedhetetlen az elegendő mozgástér és az elfogadás.

Aggodalomra azonban semmi ok: a szülők által mutatott minta és példa legalább ilyen fontos, és biztosan nem kerüli el a figyelmét ?.

Táplálási, evési nehézségek, gyarapodásbeli problémák megoldásában is segíthet a szülő-csecsemő/kisgyermek konzultáció és a kisbabás/kisgyermekes családterápia.

 

Ha magadra, magatokra ismersz, ha hasonló nehézségekkel küzdötök, gyermekorvosként, szülő-csecsemő/kisgyermek konzulensként és családterapeuta-jelöltként a segítségetekre lehetek. Személyes konzultációra a 30--es telefonszámon tudsz időpontot egyeztetni velem Budapestre vagy Székesfehérvárra.

Ha úgy érzed, szülői szerepedben bizonytalan vagy, nehézségeid vannak a hétköznapok levezénylésével, úgy érzed, elfáradtál, támogatást keresel, segítséget kérsz, vagy csak meghallgatásra vágysz, lehetőséged van személyes találkozóra, konzultációra velem Budapesten és Székesfehérváron. Párkapcsolati problémák, a családi élet nehézségei, a harmónia felbomlása esetén is keressetek bátran!

Ha csecsemőtöknél, kicsi vagy nagyobb gyermeketeknél alvási, táplálási, viselkedésbeli problémákat észleltek (sírósság, nyugtalanság, erős dacosság, „hiszti”, testvérféltékenység, agresszivitás, szorongás, félelem az elválástól), nem hízik, hasfájós, és próbálkozásaitok a problémák megoldására eddig nem jártak sikerrel, a konzultáció és terápia szintén segítségetekre lehet. Erre is a 30--es telefonszámon foglalhattok időpontot Budapestre vagy Székesfehérvárra.

További részletek: http://www.babamamaharmonia.hu

 

Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna