Magamraismerő

Írja: Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Családi rítusok


Tegnap és ma megint húsz tanórányi időt szántam a pár- és családterapeuta kiképzésemre. Nem volt elfecsérelt idő. A családfáink és családunk történetének megosztásán túl beszéltünk többek között a családi hiedelmek, értékek, küldetések, történetek, mítoszok és rítusok erejéről.

Mindegyik nagyon fontos, életünket, családunk működését befolyásoló, sőt meghatározó erő lehet. Mindegyik nagyon megmozgatott, de az ádventi vasárnap végére maradt rítusok a leginkább.

A családi rítusok, vagyis azok az érzelemteli szokások, melyek önmagukon túlmutató, jelképes értelemmel és funkcióval bírnak. Különös ismertetőjegyük, hogy felkészülünk rájuk, érzelmekkel megéljük őket, majd egy átmenetet követően életünk visszatér a megszokott kerékvágásba. És a felkészülés azért is meghatározó, mert ez teszi lehetővé a ráhangolódást, az odaszentelődést, az érzelmekkel teli átélést.

És nem csak azért fontosak ezek a rítusok, mert átsegítenek minket a nehéz élethelyzeteken, életünk nagy vízválasztóin, elválasztják az ünnepeket a hétköznapoktól és megszentelik az időt, hanem azért is, mert összetartanak minket másokkal, megmutatják, kik vagyunk és honnan is jövünk valójában és mintaként szolgálhatnak mások, de legfőképpen az utánunk jövők számára.

Ilyenkor készülődünk, megváltozott tudatállapotba hozzuk magunkat és szebb ruhába öltöztetjük a lelkünket. Értelmet adunk az életünknek a mindennapok monotóniájában.

Az ádventi időszak készülődése, ráhangolódása is valami ilyesmi jelentéssel bír. Különösen így van ez akkor, ha egy vízválasztóhoz, vagy ha úgy tetszik, mérföldkőhöz érkezünk.

Ezeket a vízválasztókat a mindennapok sodrásában nehéz lehet megugrani. De ha megtartjuk a hagyományainkat, és ha régiek nem lévén újakat teremtünk, akkor azok megtartanak minket. A legnehezebb időszakokban is.

www.babamamaharmonia.hu
www.magamraismero.hu
www.babaharmonia.hu

Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna