Magamraismerő

Írja: Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Szent a béke


Több szempontból is izgalmas időszak ez a másfél éves életkor.

Akarata, szándékainak kőkemény érvényre juttatása egyre markánsabban mutatkozik meg a viselkedésében. Nem mondhatnánk még dacosságnak, dackorszaknak meg pláne nem, de azért a csírák már itt-ott kipattanni látszanak. Egyre látványosabban próbálkozik, meddig is lehet az egyes helyzetekben elmenni.

Rendetlenkedni próbál és közben kihívóan figyel. Ilyenkor bizony vissza kell fogom magam, nehogy az imádnivaló jelenetek kellős közepén felnevessek.

Sajnos nem mindig sikerül. És a legédesebb az egészben az, amikor a pillanat tört része alatt veszi az adást, és velem együtt nevet. Remek a humorérzéke, az egyszer biztos.

Azért vannak már kicsivel húzósabb szituk is, amikor nemtetszését kifejezve, ordítva rohan el tőlem, és minden útjába eső tárgyra dühösen odacsap.

Megyek utána, és amikor utolérem, szembefordul velem. Látszik, már szinte várja, hogy segítsek neki, rajta. Leguggolok mellé, végigsimítom a két karját, tenyerembe fogom két kicsi mancsát, belenézek a szemébe.

És már tudom, hogy semmi másra nem vágyik, mint arra, hogy újra szent legyen a béke. Halkan szólok hozzá, elmondom neki, hogy megértem és elfogadom a dühét, az indulatait, de attól még nem fogom meggondolni magam.

Újra meg újra megtörténik a csoda. Már mosolyog, mintha ez a varázsos, simogató mozdulat a dühöt is kisimítaná belőle.

És persze kíváncsian várom, meddig marad varázsos az érintésem. Kell-e más módszert kifejlesztenem, vagy maradunk vajon ennél?

Azt hiszem, rövidesen választ kapok a kérdésemre.

 

Ha úgy érzed, anyai szerepedben bizonytalan vagy, nehézségeid vannak a hétköznapok levezénylésével, úgy érzed, elfáradtál, támogatást keresel, segítséget kérsz, vagy csak meghallgatásra vágysz, lehetőséged van személyes találkozóra, konzultációra velem Budapesten, Székesfehérváron és Móron.

A 30-4795795-ös telefonszámon kérhetsz tőlem előre időpontot.

Ha csecsemődnél vagy kisgyermekednél alvási, táplálási, viselkedésbeli problémákat észlelsz (sírósság, nyugtalanság, erős dacosság, „hiszti”, testvérféltékenység, agresszivitás, szorongás, félelem az elválástól), nem hízik, hasfájós, és próbálkozásaid a probléma megoldására eddig nem jártak sikerrel, a konzultáció szintén segítségedre lehet. Ugyanezen a telefonszámon foglalhatsz időpontot Budapestre, Székesfehérvárra vagy Mórra.

További részletek: http://www.babamamaharmonia.hu

Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna