Magamraismerő

Írja: Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Hogyan lát téged a babád?


Egy érdekesség, egyben lehetőség egy otthoni babavizsgálatra a saját pelusos kis zseniddel:

Régóta tudjuk, hogy az arcok az első formák, amelyeket a babák felismernek; ez fontos szerepet játszik emberi kapcsolataik kialakításában.

Az újszülöttek már születéskor képesek arra, hogy anyukájuk arcát megkülönböztessék egy idegenétől, még kissé profilból is. Ebben főleg az arc kontúrja és a haj vonala segíti őket. Úgy négy hónapos korukban a csecsemők egyre több új arc felismerésére képesek, még akkor is, ha különböző szögekből látják ezeket.

Már korábban feltűnt, hogy a babák jobban felismerik az emberi arcokat, ha azok a bal oldali látómezejükben jelennek meg, és ezek az arcok erőteljesebb reakciót is váltanak ki belőlük. A kutatók nem tudták megállapítani, hogy vajon ilyenkor az agyuk mindkét féltekéje együtt dolgozik-e vagy csak a jobb félteke hajtja végre ezt a feladatot. Ha az utóbbi, akkor agyműködésük jelentősen különbözik attól, ahogy a felnőtt agy működik.

A vizsgálatok szerint az élet első néhány hónapjában a jobb agyfélteke egyre jobban felismeri az arcokat, amelyek a bal látótérben jelennek meg, míg a bal oldali félteke nem reagál az arcok különbségeire. A jobb oldalon látott arcok – amelyeket az agy bal oldala dolgoz fel – nem jelentenek erőteljes reakciót sem az agy bal, sem a jobb oldalán.

Később a bal és jobb félteke működése egyre jobban összekapcsolódik, és hatékonyabban működik az információk összekapcsolásánál és feldolgozásánál.

Forrás: www.whattoexpect.com

Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna