Magamraismerő

Írja: Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

El a kezekkel a babapopsitól!


Csecsemő-, de főleg kisgyermekkorban előfordul olykor, hogy egy keményebb széklet kakiláskor sérülést okoz a végbélnyíláson való áthaladáskor. Érthető módon ez a rossz élmény, a fájdalomtól való félelem a következő alkalmakkor arra késztetheti a kicsit, hogy inkább visszatartsa és nehezen engedje el a székletét.

Ez pedig nem ritkán egy ördögi kört indíthat el: minél tovább visszatartja a végbélben összegyűlő székletet a gyerek, várhatóan annál nehezebben nyomja, üríti majd ki. És nem feltétlenül azért, mert a kaki kemény, hanem mert tart az újabb fájdalomtól. Érthető, hogy a szülőkből szorongást vált ki ez a helyzet. Egyrészt mert sajnálják a fájdalomtól tartó gyermeküket, másrészt mert tehetetlennek érzik magukat, pedig annyira szeretnének segíteni rajta.

Ehhez jönnek azok a legtöbbször indokolatlan félelmek, és olykor tévhitek, amelyek szerint a kicsinek bélelzáródása lehet, a bele kifúródhat, vagy mérgezést szenvedhet a ki nem ürített kakitól. Gyakran ezek a félelmek erősítik fel a problémát, amely nagy valószínűséggel néhány napon belül magától megoldódott volna.

Itt pedig könnyen elindulhat egy másik ördögi kör is. Nevezetesen az, hogy szülőként minél inkább „ráfeszülünk” erre a problémára, minél jobban szorongunk, annál inkább szükségét érezzük, hogy beavatkozzunk. És minél többször beavatkozunk (pl. lázmérőzés, kúp, a kaki ‘kipiszkálása’), a gyerekünk várhatóan annál inkább visszatartja majd a székletét.

Egészen egyszerűen azért, mert szorongatónak, fájdalmasnak élheti meg ezeket a testi integritását megsértő helyzeteket és beavatkozásokat. Sőt azzal is újra meg újra szembesülhet ezekben a helyzetekben, hogy nem tartjuk őt képesnek arra, hogy magától kakiljon. Ezek az élmények pedig felerősíthetik kezdeti félelmét és fájdalmát.

Innen pedig már csak egy lépés az, hogy beteget csináljunk belőle. És bizony nemegyszer előfordul, hogy az orvosok is hozzájárulnak ehhez a helyzethez. Akár úgy, hogy például napi rendszerességgel beöntések sorát rendelik el mindaddig, amíg a gyerek nem kakil naponta magától. A gyerek pedig egy idő után már a beöntő folyadékot és kúpok sorát is képes erőnek-erejével visszatartani. Az átélt élményre nincsenek szavak.

És mi jön ezután? Testének ilyen mértékű és rendszerességű megsértése, és igen, traumatizálása után mit várunk ettől a kisgyerektől? Attól, aki addigi világéletében gond nélkül kakilt, egy rossz élmény hatására befut egy olyan pályafutást, amelyből sokszor nem könnyű a kiszállás. De lehetséges.

És ami még fontosabb: nem szükséges, hogy idáig eljussunk. Ha figyeljük és engedjük, hogy maga oldja meg a fájdalmas kakilás következtében kialakult helyzetet.

Ő maga érzi, próbálkozik, lehet, hogy kezdetben még sír, fél. Mi annyit tehetünk, hogy ott vagyunk mellette, és ha fájdalma van, akkor vele vagyunk, együtt érzünk vele és megvigasztaljuk. A többit viszont rábízzuk, anélkül, hogy beavatkoznánk.

Ha ismerős ez a helyzet, ha gyermekeddel hasonló cipőben jártok, a szülő-csecsemő/kisgyermek konzultáció segíthet abban, hogy elkerüljétek a fenti pályafutást.

(Fotó: Pixabay)

 

Ha magadra, magatokra ismersz, ha hasonló nehézségekkel küzdötök, gyermekorvosként, szülő-csecsemő/kisgyermek konzulensként és családterapeuta-jelöltként a segítségetekre lehetek. Személyes konzultációra a 30--es telefonszámon tudsz időpontot egyeztetni velem Budapestre vagy Székesfehérvárra.

Ha úgy érzed, szülői szerepedben bizonytalan vagy, nehézségeid vannak a hétköznapok levezénylésével, úgy érzed, elfáradtál, támogatást keresel, segítséget kérsz, vagy csak meghallgatásra vágysz, lehetőséged van személyes találkozóra, konzultációra velem Budapesten és Székesfehérváron. Párkapcsolati problémák, a családi élet nehézségei, a harmónia felbomlása esetén is keressetek bátran!

Ha csecsemőtöknél, kicsi vagy nagyobb gyermeketeknél alvási, táplálási, viselkedésbeli problémákat észleltek (sírósság, nyugtalanság, erős dacosság, „hiszti”, testvérféltékenység, agresszivitás, szorongás, félelem az elválástól), nem hízik, hasfájós, és próbálkozásaitok a problémák megoldására eddig nem jártak sikerrel, a konzultáció és terápia szintén segítségetekre lehet. Erre is a 30--es telefonszámon foglalhattok időpontot Budapestre vagy Székesfehérvárra.

További részletek: http://www.babamamaharmonia.hu

 

 

 

Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna