Magamraismerő

Írja: Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Átmeneti tárgyak


Sok kisgyerek használ átmeneti tárgyakat. Például rongyit, takarót, plüssfigurát, cumit vagy a mindig kéznél lévő ujját. Ez pótolja, helyettesíti az anyát az ő távollétében, kiegészíti jelenlétében.

Például olyankor, amikor az anya épp elfoglalt és emiatt nem tud azonnal vagy rövid időn belül a kicsi rendelkezésére állni, hogy őt megnyugtassa. Az átmeneti tárgy segíthet a gyereknek a szülő megérkezéséig, hogy egy számára stresszes helyzettel megbirkózzon.

De ez a távollét lehet pszichés is, ha az anya, bár fizikailag közel van és elérhető lenne, megterhelt lelkiállapotánál fogva, vagy lefoglalt gondolatai miatt lelkileg nem érhető el a kicsi számára úgy, ahogyan neki arra szüksége lenne.

Ezzel a tárggyal segít magán a gyerek, amíg az életmentő segítség megérkezik. Azért életmentő, mert egy kisgyermek számára a szülő távolléte vagy elérhetetlensége az egyik legszorongatóbb érzés.

És mivel minden szülővel előfordul időnként, hogy egy adott pillanatban nem vagy nem eléggé elérhető a gyereke számára, úgy is felfoghatjuk, hogy egy rongyi vagy egy ujjacska a nehéz helyzettel való megküzdést, sőt bizonyos értelemben a túlélést szolgálja.

Ha viszont azt tapasztaljuk, hogy egyre többször kap rá például a rongyira, ha egész nap le nem teszi és sír, ha meg kell válnia tőle, és inkább lemond a játékról, a kalandról és a felfedezésről, ha előbb kér tőle segítséget, mint tőlünk, akkor álljunk meg egy pillanatra és gondoljuk végig: hol is vagyunk mi, szülők ilyenkor?

 

Ha magadra, magatokra ismersz, ha hasonló nehézségekkel küzdötök, gyermekorvosként, szülő-csecsemő/kisgyermek konzulensként és családterapeuta-jelöltként a segítségetekre lehetek. Személyes konzultációra a 30--es telefonszámon tudsz időpontot egyeztetni velem Budapestre vagy Székesfehérvárra.

Ha úgy érzed, szülői szerepedben bizonytalan vagy, nehézségeid vannak a hétköznapok levezénylésével, úgy érzed, elfáradtál, támogatást keresel, segítséget kérsz, vagy csak meghallgatásra vágysz, lehetőséged van személyes találkozóra, konzultációra velem Budapesten és Székesfehérváron. Párkapcsolati problémák, a családi élet nehézségei, a harmónia felbomlása esetén is keressetek bátran!

Ha csecsemőtöknél, kicsi vagy nagyobb gyermeketeknél alvási, táplálási, viselkedésbeli problémákat észleltek (sírósság, nyugtalanság, erős dacosság, „hiszti”, testvérféltékenység, agresszivitás, szorongás, félelem az elválástól), nem hízik, hasfájós, és próbálkozásaitok a problémák megoldására eddig nem jártak sikerrel, a konzultáció és terápia szintén segítségetekre lehet. Erre is a 30--es telefonszámon foglalhattok időpontot Budapestre vagy Székesfehérvárra.

További részletek: http://www.babamamaharmonia.hu

 

Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna