Magamraismerő

Írja: Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Kölcsön-hatások


Tudtad, hogy a kisbabád akár már négy-hat hónapos korában észreveszi azt és reagál arra, ha arckifejezésed, hanglejtésed megváltozik?

Így például érzékeli az érzelmi, indulati állapotodban beállt, akár kicsi változást is. Reagál arra, ahogyan te érzed magad: ha például szomorú, ha dühös, vagy ha éppen boldog vagy.

Amikor mosolyogsz, a baba visszatükrözi érzelmeidet. Például mosollyal vagy vidám rúgkapálással jelzi vissza örömödet. Amikor dühösnek lát és érez, a baba lefagyhat, abbahagyja éppen végzett tevékenységét, például elveszítheti érdeklődését a játék iránt.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy kötelező mindig boldognak és vidámnak lenned. Van, hogy jó okkal vagy dühös vagy szomorú.

Sokkal inkább jelenti azt, hogy nagyon fontos a saját pillanatnyi negatív érzelmi állapotaidra, indulataidra való odafigyelésed. Igyekezz felismerni, beazonosítani őket! És legalább ilyen fontos az, hogy képes legyél hatékony módon megküzdeni a stresszel és az olykor nehéz, negatív érzéseiddel.

Ezek teljesen természetes módon felbukkannak minden szülők életében, de az ideális az volna, ha a lehető legkevésbé zavarnák meg a szülő és a gyermek közötti pozitív kölcsönhatásokat.

A jó hír az, hogy ezek a készségek, képességek -ha esetleg most még nem is működnek jól- , odafigyeléssel, tudatossággal fejleszthetők, csiszolhatók.

Érdemes energiát szánni rájuk. Mindannyian jól jártok vele.

(Fotó: Pixabay)

Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna