Magamraismerő

Írja: Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Mobilmánia


Egyetemistákat teszteltek, de valószínűleg nem működnek másként sem a mobilozó gyerekeink, sem mi magunk, okostelefont használó kis- vagy nagygyerekes szülők:

Új, egyetemistákkal végzett kutatások szerint, bármennyire is hasznos, okostelefonunk puszta jelenléte is negatívan hat a szellemi-tanulási képességeinkre. Agyi teljesítményünket jelentősen csökkenti ez a közelség, még a telefon kikapcsoltállapotában is. Ilyenkor is szellemi erőforrásainkból használunk fel, hogy képesek legyünk figyelmen kívül hagyni őt.

Úgy tűnik, hogy az eszköztől való függésünk képernyő nélküli helyzetben is hatással van a gondolkodásunkra és működésünkre.

Van, hogy ellenállunk a kísértésnek, hogy már megint a telefonunk után nyúljunk, ennek ellenére vágyakozunk a használatára. És ennek a vágynak az elfojtása, elnyomása komoly szellemi erergia-ráfordítást igényel a részünkről, függetlenül attól, hogy a telefonunk be vagy kikapcsolt állapotban van-e. 

Szinte már automatikusan odafigyelünk rá, bárhol is legyünk. És minél jobban függünk a telefontól, érthető módon annál inkább szeretnénk azt a közelünkben tartani, és annál kevésbé akarunk megválni tőle. És aggasztó módon annál negatívabb a hatása magunkra és a környezetünkben élőkre.

Úgy tűnik, hogy a telefon képernyővel lefelé vagy lenémított állapotban való elhelyezése sem elég hatékony módszer arra, hogy máshová tudjunk koncentrálni, és ne a telefonunkra figyeljünk. A kutatások szerint egyedül a meghatározott időszakokra megnövelt távolság látszik hatásosnak.

Csak két kérdés a végére: vajon hogyan tudunk így jelen lenni a kicsi vagy a nagyobb gyerekünkkel együtt töltött időben? És vajon hogyan tud koncentráltan tanulni az iskolás gyerekünk, ha a telefonja ott van a közelében?

(Forrás: DRportal, fotó: Pixabay)

Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna